Personal Coach   thumbnail

Personal Coach

Published Aug 04, 23
9 min read

Zeker weten dat een stijgende lijn als een rode lap op een stier werkt!© Yuri Arcurs peopleimages. com Niet iedereen haalt meteen evenveel motivatie uit het sporten zelf; soms hebben we even een duwtje in de goede richting nodig. Als jij zo iemand bent: geen zorgen, er zijn duwtjes genoeg.

Of je nu twee uur in de sportschool zit of je favoriete rondje rent, een paar goede beats die je oren in knallen kunnen ontzettend motiverend werken. Lukt het niet? Probeer eens een motivatiepodcast, of luister naar een podcast met je favoriete sporters. Als het goed is, denk je meestal pas aan Netflix ná het sporten, maar ook tijdens je workout kun je af en toe best eens een serie opzetten.

De pijn en vermoeidheid die je soms voelt tijdens het sporten komen voor een groot deel doordat je gefocust bent op wat je aan het doen bent: je maakt het eigenlijk een beetje erger dan het is door er continu aan te denken. Als je tussendoor iets anders aan het doen bent, vergeet je de verzuring in je benen of die saaie rij bomen langs de weg en kan het zomaar gebeuren dat je je eigen records aan flarden sport, zonder dat je het überhaupt door hebt.

Dat geldt voor topsporters, maar zeker ook voor amateurs als jij en ik. Geloof ons: er is geen beter gevoel dan je beste maat eraf te rijden op een steil heuveltje en hem hijgend boven te zien komen terwijl jij al lekker aan je bidon hangt. Andersom werkt het precies hetzelfde: je wilt vooral het eindsprintje niet verliezen van je jongere zusje, dus pers je er nog even alles uit in de laatste meters.

Een van de populairste sport-apps van de laatste jaren is Zwift (Android/i, OS). Dat is een programma dat je aan speciale hometrainers kunt koppelen, waarna je als een volleerd profwielrenner een bíjna echte wedstrijd kunt fietsen, gewoon voor je televisie. Zo kun je jezelf meten met sportliefhebbers over de hele wereld.

Dus pak nog even die demarrage mee als je met je collega’s aan het fietsen bent, zorg dat jij als eerste bij het stoplicht bent als je in een groepje loopt en gooi nog even een paar kilo extra aan de halter om te laten zien dat jij hier toch echt de allerbeste bent.

com Kom je er toch niet helemaal doorheen? Pak dan nog even deze tips mee, daarmee lukt het zeker. Kies een sport die je leuk vindt. Motivatie komt vrijwel vanzelf als je oprecht zin hebt om te gaan sporten. Maak een goede planning. Als je op maandagochtend al weet wat je die week gaat doen, maakt dat de boel een stuk overzichtelijker.

Je mag best een biertje drinken na een lange fietstocht, je kunt prima een ijsje eten na een run op het strand. Koop ook af en toe nieuwe kleding of gear voor jezelf, dan houd je het 'nieuw'. Daarover gesproken: probeer eens iets anders. Als je drie keer per week zwemt, ga dan eens een keer naar de kust om het in open water te proberen.

Schrijf je in voor een triatlon of een speciaal evenement. Je zult zien dat je meteen zin krijgt om ervoor te gaan trainen. Train je op de openbare weg? Gebruik je omgeving! Meteen een brug op fietsen kan net zo goed voelen als een Touretappe winnen op de Mont Ventoux.

Maak het leuk voor jezelf. En wat je ook doet: winnen! Voor de beste sportartikelen moet je hier zijn!.

Als je na een langere pauze weer aan de slag gaat, is het niet verstandig om meteen je oude ritme weer op te pakken. Waarom niet en hoe je het dan wel slim aanpakt, leggen we uit in dit artikel. Ben je weer klaar om aan de slag te gaan? Met deze tips zorg je dat je op een verantwoorde manier weer op je oude niveau komt.

Minder lang en minder zwaar. Je zult aan je lichaam ook wel merken dat dit verstandig is. Het voelt allemaal wat minder soepel en zwaarder aan. Gun jezelf de tijd om er weer bovenop te komen. Gelukkig gaat dit sneller dan je denkt: er bestaat namelijk zoiets als spiergeheugen ()..

Van alle volwassen Nederlanders kampt de helft met overgewicht. Volgens schattingen is dat in 2040 meer dan 60 procent. Het is dan ook niet zo gek dat het internet vol staat met dieettips. Met al die verschillende diëten, adviezen en influencers is het soms moeilijk om zin van onzin te scheiden.

Een BMI onder de 20 wordt beschouwd als ondergewicht, tussen de 20 en 25 als gezond, boven de 25 als matig overgewicht en iemand met een BMI boven de 30 heeft obesitas. Voor een persoon van 1,70 meter lang is dat bij een gewicht boven de 86 kilogram. Bij een BMI van 40 (of een BMI van 35 met bijkomende aandoeningen door het overtollige gewicht) spreken artsen van ernstige obesitas.

Je kunt het risico hierop verkleinen door al van jongs af aan op een gezonde manier te leven. En dat niet alleen: de klachten kunnen ook sterk verminderen wanneer patiënten die deze ziektes al hébben er een betere leefstijl op gaan nahouden. Gezonde voeding (voldoende groente, fruit, noten, vis en volkorenproducten en niet te veel zout, suiker en verzadigd vet) is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl, maar bestaat ook uit o.

genoeg beweging, genoeg slaap en niet te veel stress. Iedereen weet: als je te lang meer brandstof binnenkrijgt dan je verbrandt, word je dik. Om een gezond gewicht te bereiken is het dus duidelijk wat je moet doen. Minder eten, meer bewegen. Zou je zeggen. Maar zo simpel is het niet.

Het heeft zowel met biologische, als sociale en psychologische factoren te maken. Wilskracht bepaalt maar voor een klein deel hoe slank je bent, vertelden Mariëtte Boon, obesitas-arts, en Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas en stress, vier jaar geleden in een interview in NRC. De artsen schreven een boek over de complexe oorzaken van overgewicht: Vet belangrijk.

Van Rossum: „Voor slanke mensen is het écht heel makkelijk praten, zij zijn genetisch beschermd.” Ook chirurg Frits Berends schreef in een opiniestuk in NRC dat de meeste mensen denken dat overgewicht een bijverschijnsel is van een ongezonde levensstijl. En dat het makkelijk op te lossen is door gezonder te gaan leven.

Het is niet altijd (of alleen maar) het resultaat van „te veel internet en te weinig patat”, schreef de chirurg: „Het is een ziekte.” Gezonde keuzes maken, dat willen we allemaal wel. Maar toch lukt het héél vaak niet. Een week gaat het nog wel, in de ochtend een bordje havermout, in de middag je salade met twee volkorenboterhammen en in de avond een niet al te koolhydraatrijke maaltijd.

Je lijf schreeuwt om chocola, chips en patat. En dan zwicht je. Maar waarom toch? Want je weet dat je nu even geen vette dingen moet eten als je af wilt vallen. Dat als je nu even de verleiding weerstaat, je op de lange termijn beloond gaat worden door gewichtsverlies.

Zij ontdekte tijdens haar promotieonderzoek dat ook het weerstaan van een verleiding als verlies kan voelen. Je mist het genot dat je beleeft aan een stukje chocola, terwijl je nog helemaal niet weet of je je investering wel terugverdient, of je je doel wel bereikt. „Hoe meer je erover nadenkt (conflict) hoe meer je blijft hangen bij wat je niet krijgt.

Daar ben je mooi klaar mee. Maar gelukkig zijn er wel manieren om dit innerlijke conflict te tackelen. Ook je omgeving heeft invloed op gezond of ongezond eten. Overgewicht wordt vaak gezien als een individueel probleem, waar je zelf verantwoordelijk voor bent. Maar in een ongezonde omgeving is het heel moeilijk om gezonde keuzes te maken.

Sommige mensen zweren bij een vetarm dieet, anderen laten liever de koolhydraten staan. Maar één ding is zeker: wie overtollig vet kwijt wil moet minder eten dan dagelijks nodig is. Ieder dieet kan dus werken, zolang de lijner maar minder calorieën binnenkrijgt dan hij/zij verbrandt. Maar pas op: hoe sneller je afvalt, hoe moeilijker het is om ná het afvallen het lagere gewicht te behouden.

Intermittent fasting betekent letterlijk periodiek vasten. Het draait hierbij niet zozeer om wát je eet (hoewel weinig calorieën, weinig eiwit en geen suiker wordt aangeraden), maar om wannéér je eet. En vooral: wanneer je níét eet. Dit kan bijvoorbeeld een aaneengesloten periode zijn van 14 tot 18 uur. Veel mensen starten met vasten na hun avondmaal en houden dit aan tot de lunch van de volgende dag.

Het idee: als je lichaam gewend is vet te verbranden in plaats van koolhydraten, gaat het spaarzamer om met de beschikbare energie, want vet verbrandt langzamer dan suikers. Je wordt minder snel moe en ontwijkt de man met de hamer, de inzinking die je kunt voelen als de suikers op zijn en de motor overschakelt op vet.

Dat zou beter aansluiten op onze spijsvertering, die de afgelopen twee miljoen jaar nauwelijks veranderd zou zijn. Zetmeel uit aardappelen, granen, rijst en melkproducten horen in dit dieet niet thuis. Op lange termijn zou het paleodieet te weinig van sommige voedingsstoffen kunnen leveren, waarschuwt het Voedingscentrum. Zo kan een tekort aan vezels en calcium ontstaan door het mijden van graan- en melkproducten.

Vlees is niet verboden, maar rood vlees (van rund en varken) blijft erg beperkt. In plaats daarvan komt wat wit vlees van kip, kalkoen en ander gevogelte. Gesuikerde frisdrank, suiker en boter (in koekjes en gebak) blijven zoveel mogelijk achterwege. Eigenlijk is het mediterrane dieet gewoon een gezond eetpatroon. Veel kan, maar met mate.

Dezelfde onderzoekers keken vaker naar koolhydraatarme diëten. En zagen ook dat het niet veel uitmaakt voor de vetverbranding of je weinig koolhydraten of weinig vet eet. En wat vooral bleek: van bewerkt eten, zoals pizza en magnetronmaaltijden, eten mensen meer dan van onbewerkt, vers eten. Al die verschillende diëten, al die verschillende meningen; en dan moet het afvallen nog beginnen.

Of toch wel? De Amerikaanse onderzoek Hall heeft wel een idee over het allerbeste dieet dat er bestaat. Hij zei in NRC: „Het dieet dat werkt, is het dieet dat je volhoudt.” Al dieetmoe? Geen paniek, want of diëten de beste weg is naar een gezond gewicht, is nog maar de vraag.

Latest Posts

Thaise Massage Ternat

Published Jun 13, 24
8 min read

Luchthavenvervoer 66

Published May 23, 24
7 min read

Luchthavenvervoer

Published May 14, 24
7 min read