All Categories
Featured
Table of Contents
Het is vaak lastig om er over te praten. Bijvoorbeeld doordat je elkaar verwijten maakt of elkaar juist beschermt. Of doordat je angstig bent of schuldgevoelens hebt. Vaak is het even zoeken naar een nieuw evenwicht. Praten kan daarbij een grote rol spelen. Probeer daarom toch of je samen een open en eerlijk gesprek kunt hebben over jouw verdriet, onzekerheid, angsten en wensen.
Bijvoorbeeld door de hand van je partner te pakken en die op een plek te leggen waar je graag aangeraakt wordt (prive ontvangst oost vlaandere) (prive ontvangst brussel). Je kunt ook hulp inschakelen, bijvoorbeeld van een seksuoloog of een relatietherapeut. Kijk voor een overzicht van hulpverleners op de pagina hulp en informatie. In de laatste levensfase zijn er misschien veel mensen die in en uit lopen waardoor je geen privacy hebt.
Maak daarover afspraken met zorgverleners, mantelzorgers, familieleden en vrijwilligers. Kies een goed moment en zorg dat er genoeg tijd is voor een gesprek. Onthoud dat je partner het waarschijnlijk ook een lastig onderwerp vindt. Begin er niet over tijdens het vrijen. Begin met ik, niet met jij (prive ontvangst oost vlaandere). Dus “Ik heb het gevoel dat…” en niet “Jij moet altijd zo nodig…”Klap je dicht? Zeg dat dan tegen je partner.
Luister naar de ander en controleer of je het goed begrepen hebt. (Bedoel je….?)Maak elkaar geen verwijten. Gebruik veel ‘NIVEA’. Niet Invullen Voor Een Ander. Heb geduld, stel vragen en toon begrip. Bespreek met je partner wat je nog wél fijn vindt. Wijs elkaar niet af, maar probeer een oplossing te vinden.
Bron: Themaboekje Wie denkt er nu aan seks? Hilde de Vocht Nee. Seks heeft geen negatieve invloed op behandeling of de kans om beter te worden. Het is alleen belangrijk dat vrijen geen pijn doet of bloedverlies veroorzaakt. Kanker komt ook niet sneller terug door seks. Kanker is niet besmettelijk.
Dit kan leiden tot kanker. Door kanker verandert er vaak veel op allerlei gebieden. Je lichaam, je relatie, je kijk op de wereld en de toekomst, de dingen die je belangrijk vindt en je omgang met anderen. Ze kunnen allemaal drastisch anders worden. Bij de diagnose kanker staat je wereld op z’n kop.
Het kan ook zijn dat seks juist extra belangrijk voor je wordt, omdat dit je troost en ontspanning geeft. In de periode net na de diagnose en tijdens de behandelingen is er vaak verdriet, angst en boosheid. 'Daar gaan mijn toekomstplannen!' of ' Ik wilde juist nog kinderen, een leuke partner ontmoeten, een wereldreis maken' of 'Eindelijk samen van ons pensioen gaan genieten'.
Na de eerste klap van de diagnose gaat steeds meer de vraag spelen: hóe overleef ik dit? Wat is straks de kwaliteit van mijn leven? Welke gevolgen gaat dit allemaal hebben? Bijvoorbeeld voor mijn seksualiteit? Wat betekent de kanker voor mijn relatie? Zal ik ooit nog een partner vinden? Kan ik nog kinderen krijgen of verwekken? Na de behandeling kan het een tijd duren voordat seks weer deel gaat uitmaken van je leven.
Het heeft tijd nodig om te kunnen accepteren dat je lichaam voor altijd veranderd is. De emotionele gevolgen kunnen na de behandeling lang blijven bestaan, ook als de vooruitzichten goed lijken te zijn. Kanker is vaak een traumatische ervaring. Van traumatische ervaringen weten we dat ze ook later psychische klachten kunnen veroorzaken.
Het kan ook zijn dat je behoefte aan seks helemaal weg is en dat je daar vrede mee hebt. Dit is voor iedereen anders. Er is geen goed of fout op dit vlak. Als je een nieuw evenwicht vindt, dan kun je daar soms voor de rest van je leven tevreden mee zijn.
Kanker kan allerlei lichamelijke gevolgen hebben. Een aantal daarvan heeft direct invloed op seksualiteit en intimiteit. Bijvoorbeeld: Vermoeidheid (prive ontvangst oost vlaandere). Erectieproblemen. Geen of minder zin in seks. Pijn bij het vrijen (vooral bij vrouwen). Problemen met het bereiken van een orgasme (klaarkomen). Daarnaast zijn er per kankersoort gevolgen die een meer indirecte impact hebben op de zin in seks of de beleving ervan.
Een hersentumor kan uitvalsverschijnselen veroorzaken met ook gevolgen voor de seksualiteit. De meeste lichamelijke klachten die invloed hebben op de seksualiteit, zijn erg afhankelijk van de behandelingen die nodig zijn. Lees onder het kopje 'gevolgen van behandelingen' meer over deze verschillende gevolgen. "Kanker is een aanslag op je lichaam en je geest - prive ontvangst oost vlaandere.
Jij en jouw partner kunnen door kanker meer naar elkaar toe groeien, zowel op seksueel vlak als qua emotionele verbondenheid. Een relatie kan echter ook onder druk komen te staan als een van de partners kanker krijgt. Het levensbedreigende karakter van kanker, de vaak langdurige behandeling met een onzekere uitkomst en zelfs het praktische geregel en de drukte van het dagelijks bestaan kunnen het uiterste van jou en je partner vragen.
Als teleurstelling, het gevoel van verlies en angst tussen jullie in komen te staan en het niet goed lukt om met elkaar te praten, kan kanker een wissel trekken op de relatie. Bij kanker hebben jullie misschien allebei meer behoefte aan begrip, warmte en intimiteit dan anders. Maar wat nu als een van beiden dat niet kan bieden op dat moment, door de grote spanningen, ongerustheid en angst over de toekomst? Ook hebben emoties invloed op de zin in seks.
Misschien durf je geen opwinding en plezier meer toe te laten. Of ben je als ‘partner van’ bang om de ander pijn te doen tijdens het vrijen. Seksualiteit is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun relatie. Problemen op dat vlak kunnen dus ook de relatie in gevaar brengen.
De sterke man is even niet de steunpilaar van het gezin. De zorgzame vrouw moet nu zelf verzorgd worden. Ook dit kan een relatie zowel hechter maken als op scherp zetten - prive ontvangst oost vlaandere. Voor partners kan het lastig zijn om het ene moment de partner te verzorgen en daar het andere moment weer gepassioneerde seks mee te hebben.
Voor een deel komt dat wellicht door de fase waarin je zit. Door onzekerheid, angst en sombere gevoelens verdwijnt seksualiteit meer naar de achtergrond. Tijdens behandelingen draait het vaak vooral om overleven. Daarnaast hebben de behandelingen zelf mogelijk ook invloed op je lichaam, zelfbeeld en relatie. prive ontvangst oost vlaandere. Hoe, voor hoe lang en in welke mate dat gebeurt, hangt samen met de behandelingen die je krijgt.
Samen met bestraling en operatie is chemotherapie de meest toegepaste behandeling bij kanker - prive ontvangst oost vlaandere. Helaas heeft chemotherapie niet alleen invloed op de kankercellen, maar ook op gezonde cellen in uw lichaam. Vooral gezonde cellen die zich snel delen, reageren op chemotherapie. Het gaat daarbij onder andere om slijmvliescellen (bijvoorbeeld in de darmen, de mond of de vagina) en huidcellen.
Veel mensen voelen zich ziek door chemotherapie door klachten als misselijkheid, braken en vermoeidheid en hebben daardoor geen zin in seks. En door gewichtsverlies en haaruitval voelen mensen zich soms minder aantrekkelijk. Sommige vormen van chemotherapie kunnen zenuwschade veroorzaken, waardoor de gevoeligheid voor aanrakingen minder wordt. Aanrakingen kunnen juist ook onprettig voelen - prive ontvangst nederland.
De meeste seksuele klachten bij vrouwen gaan meestal weer over als de behandeling is afgelopen. Overgangsklachten: Tijdens chemotherapie maken de eierstokken minder of geen oestrogenen meer aan. Ook de productie van het hormoon testosteron in de eierstokken en bijnieren loopt terug. Door de hormonale veranderingen ontstaan verschijnselen die vrouwen in de overgang ook hebben.
Doordat de productie van testosteron bij chemotherapie verlaagd is, hebben de meeste mannen tijdens chemotherapie minder zin in seks en minder of geen erecties. Die klachten zijn vaak snel over zodra de behandeling afgerond is. Na een hoge dosis chemotherapie (bijvoorbeeld bij een stamceltransplantatie) kan de hoeveelheid testosteron langdurig of voor altijd laag blijven.
Een testosterontekort kan meestal wel behandeld worden. Er zijn bijvoorbeeld huidgels die het testosterontekort aanvullen. Mannen kunnen blijvend onvruchtbaar worden door chemotherapie. De kans dat dit gebeurt, is afhankelijk van de soort en de totale hoeveelheid chemotherapie die je krijgt. Heb je nog een kinderwens, dan kun je misschien sperma laten invriezen.
Chemotherapie kan gevaarlijk zijn voor het kind. Met jouw arts kun je overleggen welk voorbehoedsmiddel je het beste kunt gebruiken. En hoelang je het beste kan wachten met zwanger worden. Meestal adviseren artsen om tot minstens 6 maanden na de behandeling een voorbehoedsmiddel te gebruiken. Daarna is er geen kans meer dat de chemotherapie gevaarlijk is voor een baby (prive ontvangst oost vlaandere).
Het is alleen niet zeker of de chemotherapie via sperma of vaginaal vocht ‘overgedragen’ kan worden aan een seksuele partner. De meeste artsen adviseren daarom om tijdens de chemokuur tot een week daarna een condoom te gebruiken - prive ontvangst oost vlaandere. Dat geldt zowel voor vaginale, anale als orale seks. Er is echter nog vrij weinig over bekend.
Latest Posts
Canon Printer Print Niet Goed
Stoma Bild
Nederlandse Auto Verkopen In Belgie - Autoopkoperbenelux.be